- nauka budowania długofalowych relacji z klientem
- doskonalenie umiejętności współpracy
- nauka „ratowania” klienta odchodzącego
- budowanie świadomości uczestników w zakresie dobrych kontaktów z klientami
PROGRAM
1. Zarządzanie partnerstwem
- wraz z współpracownikami dbaj, by zarządzanie partnerstwem stało się kluczową umiejętnością w twojej firmie
- buduj wzajemne zaufanie i steruj nim
- nadzoruj relację, dbaj o poprawne stosunki
- opracuj sposób wspólnego podejmowania decyzji
- sposoby budowania pozycji w sytuacjach grupowych
- sposoby budowania pozycji w kontaktach indywidualnych
- budowanie pozycji zależne od celu
- regularność – częstotliwość kontaktów
- wiarygodność – tzw. rzetelność, uczciwość handlowa
- konflikty – sposób rozwiązywania ewentualnych problemów
- pamięć – o ważnych dla klienta datach, ale też o datach naszej firmy
- zobowiązania – pomoc w różnych sprawach, rzetelne dotrzymywanie ustaleń
- nieoficjalność – kontakty nieformalne, pozabiznesowe
- różnorodność – nieschematyczność w podejściu do klienta, jego problemów, oczekiwań
- partnerstwo – jasny układ, przejrzyste reguły współpracy
- handlowiec nie rozumie ich potrzeb i/lub nie potrafi dostosować oferty do potrzeb klienta
- handlowiec nie przejawia należytej inicjatywy
- handlowiec jest niesłowny
- handlowiec jest nieterminowy
- handlowiec nie potrafi przedstawić oferty poprzez korzyści
- handlowiec boi się konkurencji
- handlowiec boi się zadawać niewygodne pytania
- handlowiec jest zbyt nachalny lub za szybko rezygnuje
- handlowiec nie potrafi dostroić się do poziomu odbiorcy
- klient czuje, że nie spotyka się z zainteresowaniem handlowca
- klient widzi brak profesjonalizmu ze strony handlowca
- klient czuje się traktowany przedmiotowo
- klient czuje się oszukany np. bo ktoś inny dostał wyższy rabat
- klient nie ma poczucia bezpieczeństwa
- klient nie ma zapewnionej wystarczającej obsługi posprzedażowej
- klient szuka nowych rozwiązań i dywersyfikuje dostawców
- inne
- umowa o współpracy (prezentacja zasad działania – premia za lojalność)
- pakiety „szkoleniowo – rozrywkowe”
- dobra kuchnia – czyli przez żołądek do sukcesu
- gadżet pamięcią zewnętrzną dla kontrahenta
- standard życia – esencją sukcesu
CZAS REALIZACJI WARSZTATU:
2 dni (18 jednostek dydaktycznych)